Nu är det dags att bena ut exakt vilka tv-serier ni ska glo på i det här evinnerliga höstrusket.

tv-serier stranger things

1. För det ultimata höstmyset: Stranger things
Obligatoriska tillbehör: te, filt, regn. 

Netflix är troligen den streamingtjänst som allra mest banat väg för så kallade ”originals”. Netflix har redan haft supersuccéer med tv-serier som Orange is the new black, Making a murderer och House of cards. Stranger Things är ett av de senaste tillskotten – som lyckas utmana American horror story i hur skräck-tv kan, bör och ska göras. Den sistnämnda försöker tvinga jordens alla skräckklichéer att samsas i ännu mer schablonartade miljöer, och lyckas inte med… typ någonting. Stranger things har lite mer finess, lite mer känsla och mycket mer atmosfär. Mys och rys i härlig symfoni.

Finns på Netflix.

tv-serier mr robot

2. För lite hacktivism när aktivitetsnivån i soffan är LÅG: Mr. Robot
Obligatoriska tillbehör: olagligt nedladdad .mkv-fil med avsnitten i fråga. 

På papperet typ världens bästa serie, med ambitionen att kombinera psykiska problem som social fobi med hacking, integritetsfrågor, aktivism, konspirationer och karaktärer med fler än ett karaktärsdrag (älskar när det händer). I verkligheten då? Jovisst. Första säsongen höll riktigt hög nivå. Andra började lite stapplande men ju fler avsnitt som går, desto mer förstår man hur genialt det är.

Finns på SVT Play. 

tv-serier good morning call

3. För att få pendla mellan skratt och gråt medan hösten pendlar mellan sol och regn: Good morning call
Obligatoriska tillbehör: nudlar, näsduk och valfri vän att skratta ikapp med.

Ytterligare ett instick från Netflix (dock inte deras originalserie, utan inköpt från Japan). Den läsare som är bekant med mig vet att japanska tv-serier ligger mig oerhört varmt om hjärtat, även om det på senare tid blivit allt mindre av den varan (men gud vad jag saknar the feelz! och the spazz!). Good morning call blir kanske min efterlängtade återkomst till jdrama-världen. Enligt min syster, som dyrkar serien, är det en skrattfest utan like med typiskt japanskt överspel och (nu kanske jag hoppas på för mycket) lite ramlande-och-oops-kyssande á Hana yori dango.

Finns på Netflix.

tv-serier the walking dead4. För tillfällen när du inte orkar klippa naglarna: The Walking dead
Obligatoriska tillbehör: inget som kan inmundigas.

Förbered dig på åka av (precis som ett huvud förmodligen kommer att göra i första avsnittet av säsong 7) när The Walking dead kickstartar igen i oktober. Ingen annan tv-serie kan bygga upp en spänning lika bra, och ingen kan förvalta det så effektivt. Förutom en gedigen arsenal av jumpscares, tarmar och allmänt äckel får vi ju återse våra älskade överlevare. Åtminstone alla utom en. Frågan på allas läppar är ju denna gång: VEM var det som dödades i sista avsnittet av säsong 6? En cliffhanger värd namnet.

Säsong 7 har premiär 23 oktober.

tv-serier the fall5. För din dos nordirländska mysterium: The Fall
Obligatoriska tillbehör: hypen från Arkiv X.

Namnet i sig borde ju vara en självklar anledning till att detta är den perfekta höstserien. Låt mig annars locka dig med följande: ruskigt snygge Jamie Dornan (känd från… eh… Fifty shades of Grey) och motherfucking Dana Scully, hrrm, jag menar förstås Gillian Anderson. Även här spelar hon hårdkokt snut. Riktigt hårdkokt faktiskt.

Säsong 3 har premiär 29 september (idag!).

tv-serier thecrown

6. För att få vara en fluga på väggen i det brittiska kungahuset: The Crown
Obligatoriska tillbehör: diamantprydd tiara. Kanske en tillhörande spira.

Jag blev såld på att det sägs vara den dyraste serie som någonsin spelats in. ”Dyrare än Game of Thrones” var de exakta orden. GoT – tv-serien bland alla tv-serier – är väl ungefär det bästa som frambringats till dumburken, och om dess omkostnader har något finger med i spelet så bådar det gott för The Crown. Mannen bakom serien, Peter Morgan, verkar ha en fäbless för kungligheter och maktens korridorer – på hans CV hittar vi bland annat The Queen, Frost/Nixon och Henry VIIII. Ändå kul att få syssla med det man gillar.

Premiär 4 november på Netflix.

tv-serier westworld

7. För att hoppa på årets största förhoppning-tåget: Westworld
Obligatoriskt tillbehör: Nachochips. 

Det var tänkt att Westworld skulle börja sändas i våras, men produktionen tog en paus och premiären sköts upp till oktober. På min hype och förväntan inför 2016-lista var den självskriven, så jag blev något snopen. Att nu få tillbringa hösten tillsammans med Anthony Hopkins och company känns dock ännu mer lovande – en sci-fi-western-thriller (tre av världens bästa saker?!) gör sig bäst i mörker!

Premiär 3 oktober. 

tv-serier the exorcist

8. För den som ändå inte tänkte sova i natt: The Exorcist
Obligatoriska tillbehör: täcke. 

Tillhör du skaran som fortfarande vägrar skräckfilm efter att som alldeles för ung sett The Exorcist från 1973? I så fall är nog tv-serien med samma namn inget för dig. Tillhör du den andra (mörka) sidan: grattis! Låt oss nu hoppas att de förvaltar rysarnas rysare väl.

Hade premiär 23 september.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *