Det blev som jag hoppades: årets första filmfemma. Star Wars: The Force Awakens är som en nedmald version av episod IV-VI, där de efteråt plockat ut några härliga köttbitar och blandat med stans bästa, nyfriterade pommes frites. Det är både en respektfull honnör till det förflutna och en välkomnande omfamning av nuet och framtiden.

Att J.J. Abrams och hans team undvikit många CGI-karaktärer är nog ett smart drag, då nästan den enda karaktär som inte lyckas leverera är helt datoranimerade Snoke (Voldemort möter Andy Serkis – som förstås lyckas nästa sig in överallt där någon råkar andas ordet ”motion-capture”).

Delvis tack vare återgången till det ruffigt handgjorda har Star Wars: The Force Awakens kanske filmsvitens största hjärta. Flirtar till gamla scener, X-wing-porr, kära återseenden som gång på gång frambringar applåder och jubel i biosalongen och nya, älskvärda karaktärer (exempelvis sockersöta BB-8) bidrar också till värmen jag känner i bröstet och det stora flinet som sträcker sig över ansiktet filmen igenom.

Star Wars: The Force Awakens - Rey och BB-8

Stormtroopern-gone-good, Finn (spelad av John Boyega), är självklar och fantastisk i sin rolltolkning. Nya Jedihoppet Rei (spelad av orutinerade men proffsiga Daisy Ridley) behöver få en djupare karaktärsutveckling innan det går att köpa hennes better-than-Luke-förmågor – men Star Wars-teamet har ju två ytterligare filmer att fördjupa henne i.

Det största frågetecknet är faktiskt den mörka sidan, som består av trion CGI Snoke, vresiga och instabila Kylo Ren samt Hitlerjugends ledare General Hux. Men det är klart: de har Darth Vader som konkurrent i coolhet. En så ikonisk onding kommer alltid vara svår, om inte omöjlig, att bräcka. En badguy jag däremot gärna hade sett mer av är Gwendoline Christies metallicglänsande stormtrooper Captain Phasma!

Star Wars: The Force Awakens - Kylo Ren

Jag stämmer in i hyllningskören: nya Star Wars är 2015 års bästa film, och en fantastiskt värdig fortsättning på rymdeposet. Att se den på milsvid Imax-duk med dundrande ljud rekommenderas!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *