Orkar du inte grotta ner dig i evighetslånga episoder av höstens bästa tv-serier? Misströsta icke, vi har en lovande höst och vinter i filmens tecken att se fram emot. Dessa filmer har svensk biopremiär i höst.

svensk biopremiär 21 oktober weinerWeiner
Svensk biopremiär: 21 oktober.

Amerikansk politik är överst på alla agendor inför årets presidentvalsrysare Clinton vs. Trump. Dokumentären Weiner handlar också om just amerikansk politik, men fokuserar på 2013 års borgmästarkampanj i New York och i synnerhet kandidaten Anthony Weiner. Efter chockerande avslöjanden om Weiners sexliv följer dokumentärteamet hans förehavanden i svallvågorna av skandalen.

svensk biopremiär 28 oktober doctor strangeDoctor Strange
Svensk biopremiär: 28 oktober.

Det råder stor hype kring Marvels senaste superhjältelansering: Doctor Strange (senaste på film alltså, i seriernas värld har han funnits sedan 1963). Att den är så upphaussad har två förklaringar: det är som sagt Marvel och alla Marvelproduktioner blir nästan uteslutande givna succéer; det är Benedict Cumberbatch i titelrollen och allt Benedict rör blir till guld. Trailern har lite Inceptionfeeling, men i övrigt verkar filmen vara your run-of-the-mill Marvelproduktion.

svensk biopremiär 11 november arrivalArrival
Svensk biopremiär: 11 november.

Äntligen en lovande alienfilm. Arrival verkar enligt trailern vara bättre än superfloppen The 5th Wave på att skildra den första, nervkittlande kontakten mellan människosläktet och rymdens okända dito. Actionmomentet verkar turligt nog vara mer nedskruvat än hos mastodontrullar som Independence Day, som mest verkar produceras för att elda på amerikansk patriotism. Must see!

svensk biopremiär 16 november fantastic beasts and where to find themFantastiska vidunder och var man hittar dem
Svensk biopremiär: 16 november

Jag själv är inget fan av Harry Potter och hans magiska värld, men det vore närmast blasfemiskt att inte nämna ett av årets största fantasysfilmsläpp på en blogg som aspirerar på att hänga med lite grann i den övernaturliga svängen. Eddie Redmayne (riktigt bra i både The Danish Girl och The Theory of Everything) ser ut att passa utmärkt i klassiskt brittiska paltor, men i övrigt verkar Potter-spin-offen vara lite väl mycket… Harry Potter för min smak.

svensk biopremiär 14 december rogue oneRogue One: A Star Wars Story
Svensk biopremiär: 14 december.

Viktigast av alla på den här listan: den första av tre planerade spin-offs i Star Wars fantastiska universum. Rykten säger att Rogue One haft lite problem i mottagandet av fokusgrupper, som tyckte att den var för mörk (HUR kan detta vara en dålig sak? Jäkla Disney), men med ett makalöst team i produktionen borde det inte kunna bli annat än bra. Jag längtar.

svensk biopremiär 21 dec passengersPassengers
Svensk biopremiär: 21 december.

Jennifer Lawrence, för många synonym med Katniss Everdeen i Hunger games-filmerna, är tillbaka i ännu en science fiction-rulle. Tillsammans med Chris Pratt vaknar hon upp på ett rymdskepp på väg till en avlägsen planet – helt enligt planen. Problemet är bara att de vaknar 90 år före utsatt tid. Nu när den existentiellt krisiga rymdångesten fått fäste i biopubliken genom filmer som Gravity och Interstellar är det dags att mjölka lite till, och nu med lite romantik godtyckligt insmetat. Men jag säger alltid ja tack till klaustrofobisk rädsla mot oändligt svarta backdrops. Om inte annat så är det snyggt.

svensk biopremiär 25 december manchester by the seaManchester by the Sea
Svensk biopremiär: 25 december.

Den otroligt kritikerkramade Manchester by the Sea verkar bli årets juldagsunderhållning i biosalongerna. Superlativen haglar över dramat som handlar om en man som motvilligt tvingas ta hand om sin döde brors son. Bered er på att bli berörda.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *