Det här är efterlängtade (hehe) del två i min årsbästalista för 2015. Nu är det dags att ta tempen på förra årets bästa filmer!

Årets bästa filmer:

Årets bästa filmer: Star Wars - The Force Awakens

1. Star Wars: The Force Awakens

Om du är en trogen Avgrunden-läsare har du nog redan listat ut att Star Wars: The Force Awakens kammar hem miljonvinsten denna gång. Filmen fullkomligen dryper av nostalgi och hjärta och har en solklar plats jämte de tidigare filmerna. Fler personliga reflektioner om årets vinnare hittar ni här.

Årets bästa filmer: The Martian

2. The Martian

Även tvåan på pallen utspelar sig i rymden – dock ett par ljusår närmare jorden. Möjligtvis kunde Matt Damon känna att han befann sig i en galax långt, långt borta när han plötsligt blev kvarlämnad och strandad på Mars. The Martian är ändå inte kvävande rymdångest á Interstellar, utan en studie i rådighet och överlevnadsinstinkt. Eller som Damons karaktär så passande uttrycker det: ”I’m gonna have to science the shit out of this”. Vid filmens slut känns det främmande att människan faktiskt inte satt sin fot på den blodröda planeten än.

Årets bästa filmer: Song of the Sea

3. Song of the Sea

En av de sista filmerna jag såg 2015 är också en av årets bästa filmer. Mysfilm med fantasieggande estetik. (Jag skrev några rader om den också.)

4. A Girl Walks Home Alone At Night
5. The Babadook
6. Ex Machina
7. The Imitation Game
8. Kung Fury
9. Kumiko the Treasure Hunter
10. The Man from U.N.C.L.E.

Årets besvikelse:

Årets bästa filmer: Mad Max Fury Road
Mad Max enda förtjänst: mannen med gitarren

Mad Max: Fury Road

Jag halvt förväntar mig en skoningslös lynchning över denna utnämning, men vad var det som var bra med Mad Max: Fury Road? I mina ögon var det bara en orgie i stress och understimulerande miljöer. Karaktärerna har lika lite karaktärsutveckling som repliker och jag är fullkomligt likgiltig till om de råkar dö eller inte. Är det den magiska kombinationen action och bilar man går igång på gör man klokt i att boka biljetter till Monsterjam i stället. 

(En liten parantes till detta inlägg är att vissa av dessa filmer kom ut redan 2014, men haft svensk bio- eller dvd-premiär under 2015 och således ändå fått ingå i listan.)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *