Det är mycket zombier i ropet här på Avgrunden just nu. Fredagskvällen tillbringades framför koreanska zombieskräckisen Busanhaeng, eller Train to Busan som den så fint heter på engelska. Min fäbless för japanska filmer till trots så är jag inget hardcorefan av Sydkoreas dito (senast i somras blev jag grundligt besviken av Goksung), men en actionspäckad thriller full av levande döda är ju inget jag tackar nej till.

Busanhaeng

Ett utbrott av sömngångarsjuka förklaras alltid som hastigast i varje aktningsvärd zombierulle, lika säkert som man undviker att använda just z-ordet. Så även här. En självupptagen karriärist övertalas av sin hundögda dotter att följa med henne på en tågresa till Busan, där barnets mamma bor. Några sekunder efter att vi fått kliva ombord har även övriga karaktärer gjort entré. Manusförfattarna har sett till att varenda sympatinerv ska komma i kläm: vi har den gravida kvinnan, de söta åldringarna, det unga kärleksparet och den hemlösa mannen.

När rollerna är stereotypa blir de inre stridigheterna ganska förutsägbara. Tur alltså att fokus i Busanhaeng ligger på zombier! Ett tåg visar sig vara den perfekta skådeplatsen för en blodig massaker och varenda tågtypisk facilitet, skrymsle och vrå får sin plats i den tempofyllda historien.

Datorspelet Left 4 Dead är känt för sina atypiskt snabba zombier, men här blir de brädade av gengångare som utan tvekan skulle vara värdiga motståndare till Usain Bolt. De ihärdiga dödsryckningarna är också blixtsnabba och bidrar till den klaustrofobiska paniken.

Busanhaeng, Train to Busan

Som alltid med superapokalyptiska kulturyttringar så skenar ju fantasin iväg – hur skulle liknande situation ha sett ut här i Stockholm? På ett tåg mot Sundsvall? Det första man kan konstatera är ju att alla på ett vanligt SJ regionaltåg är körda. Glasdörrarna mellan kupéerna öppnas ju av handrörelser! Katastrof i en zombieapokalyps av denna kaliber. Glasdörrar överlag verkar vara en modern företeelse som definitivt inte hjälper till att motverka zombiehorder. Bäst att SJ återkommer med en handlingsplan för hur de ska förstärka säkerheten ombord vid händelse av världens undergång.

Busanhaeng är en snabb och spännande thriller som utnyttjar sina begränsade rumsliga ytor väl. Den fungerar som utmärkt uppvärmning inför The Walking Dead. Det är mindre inälvor och gore än i tv-serien, men det gör ju bara att chipsen blir lite mer ätbara.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *